Obs! Kollektioner lanserade från 2024, säljs bara som enkelbeskrivningar och inte i häften.

OM FABRIKEN

I dag är Sandnes Garn den största producenten av handsticknings garn i Nord Europa, med ett av världens mest moderna spinnerier är vi en av de äldsta fabrikerna i Norge som fortfarande producerar.

 

Fabriken i Vågen brann ner 1978, och blev uppbyggd igen mellan backar och berg utanför byn. Vi bidrar till en hel del stick glädje med de 15 miljoner nystan som årligen rullar ut ur fabriken och beger sig ut i världen.

När de populära garn kvalitéerna Peer Gynt och Fritidsgarn plockas upp i en butik  i Oslo, Uppsala, Århus, Helsinki, Reykjavik, New York, Montreal eller Torshavn, har de tagit resan från de norska fåren via tvätt, kardning, spinning, tvinning, härvning , färgning och nystning i fabriken.

Alla som är med och skapar garnet, djur och människor , blir omhändertagna på bästa sätt, efter stränga välfärds normer, och allmänna krav på trivsel och gemenskap.

Här visar vi hela processen från tvätt av ullen till färdiga nystan på lager.

Tack till fåren!

Ull direkt från fåren går genom tvättmaskinen.

Efter tvätt, kardas ullen, och vi får ut tråd klar för att spinnas.

Därefter spinns kard garnet.

 

I kamgarn produktionen köper vi in tops som råvara. Tops är ull som är tvättat och kammat. För stora färgpartier färgar vi tops före vi spinner det.

Bearbetad tops klar för kamgarnspinning.

Här spinns kamgarnet.

Garnet tas från spolar till spolar.
Färdiga spolar.

I färg köket blandas färg stoff och kemikalier. Vi använder bara miljövänliga godkända stoffer i förhållning till stränga norska miljökrav. Vi färgar 200kg på spolar i varje färgkar.

Efter färgning är garnet blött. Det torkas först genom att vi klämmer ut det mesta av vattnet mellan två rullar. Därefter hämtas spolarna av en robot och placerar dessa i ett luft torkrum.

I nyst maskinen hämtas garnet direkt från spolar. Vi har 4 nyst maskiner som nystar, sätter dit banderoller och streckkoder och packar automatiskt i 1 kg påsar.

Nystan får banderoll.

Sandnes Garn är grossist eftersom 90% av det som vi säljer går direkt till butiker.
Vi plockar och behandlar beställningar från varje butik.