Meny
0,-
Sök

OM OSS

 

Sandnes Uldvarefabrik AS startades i Sandnes i 1888. Bytte 2006 namn till Sandnes Garn AS.

Sandnes har traditionellt varit en industriort där Sandnes Uldvarefabrik, som startades 1888, var en av de mest centrala företagen. Verksamheten har betytt mycket för ortens utveckling och hade i början lokalt ägarskap. 1995 köptes Sandnes Uldvarefabrik upp av Sagatex, men köptes 2000 tillbaka av lokala ägare

Grundare

Kort sammanfattning om Sandnes Uldvarefabrik från 1888 och fram till i dag…

1888; Etablering

Tidigt 1888 gick en grupp från byn Sandnes tillsammans och började att planera en garnfabrik. Fabriken skulle ligga nära viken mitt i Sandnes centrum. SANDNES GARN AS startades under namnet Sandnes Uldvarefabrik 1888 och är en av de äldsta fabrikerna i Norge som producerar garn.

1889; De första byggnaderna

Planen med att bygga fabriken nära sjösidan blev verklighet och 1889 var det första året för produktion och försäljning.

1888-1905; De första anställda

Som mest har det jobbat över 500 personer i fabriken. Den första färgerichefen, Johan Ludvigsen, jobbade på fabriken från starten 1888 till 1915. Hans färgningsrecept hölls riktigt hemliga och var inte ens tillgängliga för de anställda.

1905-1915; Tillväxt och profilering

Period med tillväxt, profilering och optimistisk ledning. 1910 blev det bestämt att utvidga fabriken.

1932; Nya maskiner

De första kamningsmaskinerna blir tagna i bruk. Detta var firmans stora stolthet.

1945-1962; Optimism och utveckling

1946 bröt en brand ut i fabriken, men firmans resultat för detta året blev likaväl positivt.
1952 lanserades «Marius-genseren». Designen blev mycket populärt och är fortsatt den bästsäljande designen i Sandnes Garns historia. Marius-genseren fick sitt namn för att den var stickad till alpinisten och världsmästaren Stein Eriksens lillebror Marius. Marius Eriksen var själv avbildad på original-beskrivningen. Marius-genseren har sedan dess varit en symbol för norskt skid- och utomhusliv. Sandnes Garn äger rättigheten på stickbeskrivningen till «Marius».
1954 startades stickklubben «StrikkEss». Denna blev en stor succé med mer än 50 000 medlemmar som varje kvartal mottog medlemsblad med sticknytt och beskrivningar.

1964-1974; Gulddagar

Fram till 1970-talet gick Sandnes Uldvarefabrik väldigt bra, men efter hand som priset på ullen på 70-tallet steg märkbart fick fabriken problem. Sandnes Uldvarefabrik slogs då ihop med Sandnes Kamgarn spinneri, men båda varunamnen behölls.

1975-1986; Brand och ny byggnation

Sammanslagningen av Sandnes Uldvarefabrik och Sandnes Kamgarn spinneri blev en succé. Firman blev en av de marknadsledande i Norge inom handstickningsgarn. Det exporterades också till Danmark, Sverige, Finland, Tyskland och Japan.

Måndag 21 augusti 1978 brann fabriken i Sandnes centrum ner och eftersom det gamla stället inte var anpassat till ett modernt spinneri, blev en ny och modern fabrik byggd på Foss-Eikeland som ligger lite utanför Sandnes. 1980 flyttade alla anställda in i nya lokaler, med ny och modern utrustning. Fabriken håller fortfarande till på Foss Eikeland.

2000; Nya ägare

2000 fick företaget nya lokala ägare, där Harald Mjølne var huvudägare. Det sattes igång en storstilad uppgradering av alla maskiner i produktionen från ulltvätt till nystning av färdigt garn. Sedan 2000 har företaget investerat för ca 105 miljoner NOK i maskiner och tillbehör. Företaget framstår som något av det mest moderna i sitt slag.

2006

Företaget byter namn till SANDNES GARN AS.

2009

SANDNES GARN AS ändrar företagsidé till att delvis avveckla sin produktion av garn till andra industriföretag, och satsar för fullt på produktion av handstickningsgarn.

SANDNES GARN AS nå og framover

SANDNES GARN AS producerar både kardgarn och kamgarn.
I kardgarns processen används det för det mesta norsk höstull. Den köps in obehandlad från klipp av fåren och blir tvättad innan ullen kardas och spinns till tråd, som tvinnas igen, färgas och nystas. Idag är den största kvaliteten inom kardgarn, FRITIDSGARN.
Som råvara till kamgarn-spinneriet köps ull som är tvättad och kammad. Detta kan vara norsk ull, som i PEER GYNT, men det mesta kommer från Uruguay i Syd Amerika. Råvaran går först genom våra förberedelse maskiner innan den blir spunnen till tråd. Därefter hasplas, färgas och nystas den. De största kamgarn-kvaliteterna är SMART, SISU, PEER GYNT och BABYULL LANETT.
SANDNES GARN AS levererar också alpakka- och bomullsgarn. Dessa kvaliteter köps in obehandlade på spolar och blir hasplat, färgat och nystat i fabriken.

Ägarförhållande

Holdingbolaget Sandnes Uldvarefabrik AS äger 100 % av Sandnes Garn AS, som också äger Skibladner DA (byggnad och tomt) och Nye Strikkedilla AS (butik i Oslo City).
Holdingbolaget äger 10 % av Aal AS, och resterande 90 % av Harald Mjølne som också är adm. direktör i Sandnes Garn AS.

Företagssida

Vi skall vara ledande på design inom handstickning, där vi skall täcka de viktigaste målgrupperna, men också trendigt mot fashion design. Vi gör stickbeskrivningar som säljs tillsammans med våra garnkvaliteter.
Vår huvud profilering är genom de ca 25 beskrivningshäften vi ger ut årligen. Häftena skall tydligt visa våran design, men skall också inspirera.
Vi vill fortsätta produktionen i våra lokaler på Foss Eikeland, och vill prioritera att ha den mest moderna produktionsutrustningen som finns tillgänglig. Det planläggs nu en uppgradering av färgeri- och nyst avdelningen.
Våra säljkanaler är huvudsakligen direkt till garnbutiker i Norge, Sverige, Danmark och Finland. Till övriga länder säljer vi via grossister. Vi säljer också direkt till kunder via egen nettbutik, men det är inte prioriterat för vi önskar att stötta garnbutikens position som fackbutik och som kan erbjuda stickhjälp till de som behöver det.
Våra garner skall vara baserade på naturfibrer. Tidigare var norsk ull dominerande, men nu efterfrågas en ull med tunnare fibrer som är mjukare och som sticks mindre.
Vårt mål är att vara nästan 100% leveransduktiga på våra viktigaste märkesvaror som SMART, BABYULL LANETT, SISU, FRITIDSGARN, MANDARIN PETIT och ALPAKKA. Vår styrka skall vara design, kvalitet och leveranssäkerhet.

Summering

 • Etablerades 1888 i Sandnes centrum.
 • Flyttade 1980 till Foss Eikeland i Sandnes kommun, där vi ännu är.
 • Nya ägare 2000.
 • Slutade med industrigarn 2009.
 • Var årets företag i Rogaland 2014.
 • Ägarna köpte tomt och byggnad 2014.
 • Omsättning 2015, 235 mill nok.
 • Sålde 700 ton garn 2015
 • Exportandel garn 20%, där de största exportländerna är Danmark, Sverige och Island
 • Antal anställda 96 personer
 • Adm. direktör Harald Mjølne är också huvudägare.

 Vårt viktigaste satsningsområden är design, kvalitet och leverans säkerhet.

Your bookmarks

Det finns inga produkter som matchar urvalet